Samo provjereno

PRIČA SESTARA ZAIMOVIĆ SLAMA SRCA! SKUPLJAM ZA TERAPIJU KOJA KOŠTA TRI MARKE, NI NJIH NEMAM

Ove sedmice naša ekipa ‘Ispuni mi želju’ je bila u Brezi, gdje je posjetila sestre Salihu i Edinu Zaimović, koje vode tešku bitku sa životom.

Primorane su živjeti od pomoći drugih ljudi. Ono što zarade nije dovoljno.

Kako kažu, rano su ostale bez oca, koji je poginuo u rudniku, a majka im je preselila 2014. godine. Imaju brata, koji je oženjen, međutim, zbog lošeg odnosa sa njegovom suprugom, nemaju kontkata sa njim je.

Počela me vrijeđati kako sam ja bolesna i nisam normalna. Skupljam novac od kuće do kuće za terapiju koja košta tri marke. Ja ni te tri marke nemam. Moja sestra me 16 godina hrani – objašnjava Saliha.

Kako kaže, za vrijeme rata je radila u Njemačkoj po 19 sati samo kako bi mogla kući donijeti novac.

Vratila sam se radi mame, koja je umrla 2014 godine. Hvala mojoj sestri Edini koja me nikad nije izdala i koja je uvijek bila uz mene. Bratu sam kupila sve, motokultivator između ostalog. Sve što sam donijela iz Njemačke dala sam njemu da ima, a on je nas dvije ostavio bez nas ičega – kaže Saliha.

Kažu da su zbog bratove supruge izložene svakodnevnom vrijeđanju ljudi.

Izbjegavaju nas svi zbog njih. Nismo imali kašike dvije ovdje. Danas je pune dvije godine kako nas je brat Edin ostavio. Jučer sam išla od kuće do kuće da mi doniraju 20-30 feninga da možemo platit režije i kredit – navodi Saliha.

Edina je kazala kako je veoma teško, te da se ni ona ne osjeća baš najbolje, obzirom da im je svaki dan borba za opstanak.

Nisam ni ja psihički, ni fizički dobro. Nas dvije jedna uz drugu živimo, borimo se. 20.000 maraka se diglo kredita zbog krova 2011. godine. Od tog kredita se uradio sprat. Rata je 395 KM. Nakon tog kredita još jedan, pa još jedan. Treći kredit nas je slomio – kazala je Edina.

Donijela djevojka jučer kolač i pavlake da nešto pojedemo. Nismo imali mami kurban da zakoljemo. U situaciji smo da nemamo šta jest.

Hayat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com