Samo provjereno

Istraživanja otkrivaju ko je SREĆNIJI: Ranoranioci ili noćne ptice?

Kojoj grupi vi pripadate?
Ljudi uglavnom pripadaju ili jednoj ili drugoj grupi – ranoranioci ili noćne ptice.

Svi znamo za onu izreku “Ko rano rani, dve sreće grabi”, ali da li je to zapravo istina?

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psyhiatry bavilo se ovom tematikom.

Reuzltati istraživanja pokazali su da su noćne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije u odnosu na ranoranioce.

Naučnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen, od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija. Oni su dalje povezani sa 7 različitih mentalnih poremećaja, od kojih je jedan depresija.

Kako se tema dodatno produbljuje, dolazimo do termina social jetleg, koji označava odnos u spavanju između radnih i neradnih dana. U studiji je učestvovalo čak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom.

Nimalo neobično, osobe koje prkose biološkom satu imaju izraženi potencijal za nastanak navedenih stanja. Ovde vredi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvestan način zaštićene od depresije, i veće su verovatnoće da sveukupno vode zdraviji život. Takozvane „noćne pticeˮ moraju da remete svoj ritam, jer imaju radne obaveze, koje ne mogu da čekaju.

Ukoliko ste se zabrinuli zbog ovog naučnog pojašnjenja, nemojte brinuti, jer postoji jedna svetla tačka u trenutnim okolnostima. Naime, korona virus doprineo je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate. Samim tim, postoji mogućnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje, i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

Kojoj grupi vi pripadate?

Objektiv.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com