Samo provjereno

Ko ima najmoćniji pasoš na svijetu

LONDON – Londonska firma Henli i partneri, koja se bavi savjetovanjem o državljanstvu i rezidencijalnom statusu, objavila je revidiran spisak “najmoćnijih” pasosa na svijetu prema kojoj je prvi na listi japanski pasoš, jer se s njim može putovati u 192 zemlje svijeta – bez vize.

Takozvani Henli indeks zasnovan je na podacima Međunarodne asocijacije avio-saobraćaja (IATA), koja od 2006. godine redovno prati najbolje svjetske pasoše, prenio je CNN.

Ranigiranje jačine pasoša mjeri na osnovu toga u koliko zemalja svijeta se može otputovati bez vize sa određenim pasošom.

S obzirom da prilikom kreiranja nove liste nisu uzete u obzir privremene restrikcije, vlasnici najmoćnijih pasoša – Japana i Singapura mogu da putuju bez viza u 192 zemlje svijeta.

To je 166 destinacija više nego što mogu Avganistanici, koji su na samom dnu liste i koji mogu da uđu samo u 26 zemalja bez vize.

Srpski pasoš je na 39. mjestu liste, s obzirom da građani Srbije mogu da putuju bez vize u 135 zemalja, Hrvatski pasoš je na 18. mjestu, slovenački na 11. crnogorski na 48. bh na 54. a makedonski na 47. mjestu liste.

Najnoviji izveštaj Henlija je pokazatelj da globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći.

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com