Samo provjereno

Trikovi kako da vam cipele i patike izgledaju kao nove

Da bi vam obuća ostala duže očuvana, vrlo je bitan način na koji je čistite i koliko ste pažljivi u odabiru sredstava koja koristite u tu svrhu.

U zavisnosti od materijala od kog su napravljene vaše cipele i patike, trebalo bi da koristite i različite preparate za čišćenje. Na jedan način se održavaju kožne cipele, a na drugi, na primjer, patike za trčanje.

Donosimo vam trikove kako da očistite obuću od različitih materijala i vratite joj sjaj i izgled kao da ste je upravo iznijeli iz prodavnice.

Kožne cipele
Cipele od kože najbolje je očistiti krpicom koju ste prethodno umočili u rastvor alkoholnog sirćeta i vode u istoj razmjeri. Kada se osuše, poželjno je da ih prebrišete nekom krpicom od mekše tkanine.


Ukoliko na kožnim ciplelama imate neku flekicu, idealan način da je očistite jeste da pokvasite krpicu, umočite je u sodu bikarbonu, istrljate fleku, pa ostavite da se osuši. Potom preko očišćenih cipela pređite suvom krpicom da biste ih uglancali.

Cipele od lakovane kože
Lakovana koža uvijek je izazov za održavanje, a sredstvo koje će vam biti od najveće pomoći je vazelin. Na krpicu kojom ćete čistiti cipele stavite vazelin, pa ih istrljajte.

Ako hoćete da im vratite “visoki sjaj”, naprskajte ih sa malo tečnosti za čišćenje stakla i prebrišite čistom krpom.

Cipele od antilop kože
Ova mekana koža uvijek je bila moderna, ali isto tako nikada nije bila laka za održavanje. Ukoliko hoćete da vam antilop cipele izgledaju kao nove, očetkajte ih lagano mekom četkicom.

Kada ih iščetkate, ako ostanu neke mrljice pređite preko njih bijelom gumicom za običnu olovku. Stare fleke možete da skinete krpicom koju ste prethodno potpili u alkoholno sirće i dobro iscijedili. Istrljajte zaprljana mjesta i ostavite da se osuše.

Patike za trčanje
Najlakše i najbolje ćete ih očistiti tako što ćete ih istrljati četkicom za zube.

U čašu mlake vode sipajte jednu kašičicu praška za veš, nakvasite četkicu, pa dobro istrljajte i gumu na patikama i tkaninu ili mrežicu od koje su pravljene. Izbjegavajte da ovako čistite kožu, jer možete da je oštetite. Mokrim sunđerom skinite sapunicu.

Pertle takođe možete da operete u vodi u koju ste dodali malo praška za veš. Prije nego što pertle vratite u patike, očistite i rupice za pertle. To možete da uradite štapićem za uši natopljenim u prašak rastvoren u vodi.

Bijele patike
Ubjedljivo najkomplikovanija obuća za održavanje jesu bijele patike. One se brzo prljaju i čini se da nikada nisu dovoljno čiste.

Najbolji način da sa njih skinete prljavštinu jeste da na komadić vate sipate malo acetona ili vinskog sirćeta, pa da time istrljate fleke.

Ukoliko želite da ih izbijelite, to možete da postignete tako što ćete sastaviti rastvor od izbjeljivača i vode u razmeri 1:5, odnosno jedna kašika izbjeljivača i pet kašika vode.

U ovaj rastvor umočite krpicu od oštrije tkanine, pa njom očistite mrlje. Na kraju patike operite toplom vodom i ostavite da se osuše.

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com