Samo provjereno

Dodik pozvao Erdogana, Vučića i Milanovića da posreduju za “novi dogovor u BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je situaciju u državi moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

“U ove dosadašnje posrednike više nema povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo – razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo”, rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banjaluke.

Milorad Dodik je istakao da je bilo potrebno da bude na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa Erdoganom u Sarajevu, što mu, kako je naveo, nije bilo ni ugodno ni lako.

“Nije bilo lako slušati sve te priče, ali mogu zamisliti šta bi se sve pričalo da nisam bio tu i da nisam imao priliku da im kažem sve što sam rekao”, naveo je Dodik.

Govoreći o eventualnom ugrožavanju srpskog jedinstva, Dodik je naveo da opozicija u entitetu Republika Srpska govori da to nije jedinstvo, nego da je zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

“Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome”, naglasio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodao da je o svom patriotizmu dovoljno rekao na javan, transparentan i jasan način u Sarajevu, u prisustvu predsjednika Turske.

“Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo da dođemo do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumiju”, naveo je Milorad Dodik.

Naglasio da nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mjestu tako nešto rekli.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com